A sarki áruházban döntöttem el: céget fogok alapítani!

Végre eldöntöttem! Saját céget fogok alapítani. Mi adta meg az utolsó lökést? Hogyan is történt, hogy végre döntöttem? El is mesélem. Akik ismernek tudják, hogy évek óta gurigatok magam előtt egy ötletet, egy álmot, hogy végre saját cégem lehessen. Édesapámnak és a rokonaimnak mind üzletük van, vagy saját vállalkozásuk. Most végre én is belépek a sorba és követem a kitaposott utat.

Hétvégén lementem a sarki kis mindenes áruházba. Itt valóban mindent be lehet szerezni ami egy háztartásba csak kellhet. A feleségem írt egy listát én pedig bevásároltam. Ekkor a kerti szerszámok előtt megálltam és hallgattam a rádiót, ugyanis éppen egy cégalapítást megkönnyítő cégtől beszélget két vásárló. Elgondolkodtam, majd azt éreztem, itt az idő, hiszen nem véletlen szól most épp erről a témáról az elkapott beszélgetés, amikor itt vagyok. Gyorsan összeszedtem a cuccokat, az állateledelt, a tusfürdőt, a csokoládékat a gyerekeknek, kekszeket, vettem teát és kávét, feleségemnek illóolajat, néhány pár zoknit. Majd görgettem a gondolatot a fejemben. Vállalkozó leszek. Vettem tollakat, füzeteket, hogy minden ötletet azonnal le tudjak írni, plusz, hogy a hallott cég nevét és számát le tudjam gyorsan jegyezni. Fel is írtam még fizetés előtt: topcegalapitas.eu.

Nem vártam hazáig, fizettem és be is rontottam egy internetkávézóba, leültem, és rá is kerestem a cégre. Persze egy finom kávé társaságában. Nos, mit is rejt ez az oldal?

Egyszerű, letisztult és érdekes honlap, már tetszik is. Van itt szó cégalapításról, Bt és Kft alapításról, székhelyszolgáltatásról és cégmódosításról is. Bizonyára profi cég lehetnek. Ez be is bizonyosodott, amikor lejjebb görgetve felfedeztem, hogy Európa legnagyobb cégminősítője a Bisnode AA minősítésbe részesítette őket, ami azt jelenti, hogy pénzügyileg rendkívül stabil a cég, magyarán mondva alacsony kockázatot vállal – ha egyáltalán vállal – az, aki ennek a cégnek a szolgáltatásait veszi igénybe. Ezen felül több, mint 10 évnyi tapasztalattal rendelkeznek, ami szintén megnyugtató az ügyfelekre nézve. Annyira elszánt lettem, hogy a honlap olvasása közben már szinte én is ügyfélnek éreztem magam és önálló vállalkozónak.

Megtudtam, hogy a cégalapítás Budapest városában mennyibe kerül, mik a feltételei és mi a menete az egész folyamatnak. Először nézzük, milyen költségei vannak a cégalapításnak Budapesten. A cégalapításnak van egy ügyvédi munkadíja, amennyiben nincs saját ügyvédem. E mellett a székhelyszolgáltatásnak is van költsége de ez annak függvényében változhat, hogy milyen településen szeretném, hogy a cég be legyen jelentve, tehát hol legyen a székhely. Van lehetőség cégalapításra Budán, Pesten és Újlengyelben. Kerekítve ez a szolgáltatás 30-40 ezer forint fél évre, plusz egy hónap az ajándék, ami ugye díjmentes. A cégalapítás illetéke és a közzétételi díj 0 ft.

cégalapítás budapest

A következő, ami fontos volt nekem és szintén megtudtam a honlapról, hogy milyen előzetes teendőim vannak a cégem megalapítása előtt. Először is, fel kell keresnem egy könyvelőt és vele tisztáznom kell, hogy ki legyen az ügyvezető és mik az utána fizetendő járulékok. Aztán azt is, hogy mi legyen a cégforma, itt figyelembe kell venni az adózási szempontokat. Át kell beszélni az ügyvéd által beadott adózási nyilatkozatot. Nekem, mint leendő vállalkozónak a cégem megalapítása előtt ki kell találnom, hogy mi legyen a cég neve. Ezt biztosan a feleségemre fogom bízni, mert ő nagyon kreatív, szellemes és jól hangzó nevet fog kitalálni, ebben biztos vagyok. Ki kell választanom hol legyen a cég székhelye. Ez szintén fontos döntés az iparűzési adó szempontjából. Meg kell választanom a cég tevékenységeinek körét, és meg kell állapítanom a cég jegyzett tőkéjét, valamint a befizetés részleteit is.

Amint a Topcégalapítás segítségével megtörténik a cég megalapítása, van néhány teendőm, amelyekre szintén felhívják a figyelmet. Például 8 napon belül bankszámlát kell nyitnom, hogy el tudjam helyezni a jegyzett tőkét, azaz a törzstőkét. A Kereskedelmi és Iparkamarához jelentkeznem kell 5 napon belül, és be is kell fizetnem a kamarai tagdíjat. A NAV-hoz pedig 15 napon belül kell bejelentkezni, és végül kiemelték, hogy a helyi önkormányzathoz már nem fog kelleni külön bejelentkezni.

Továbbá szorgalmasan kijegyzeteltem az újonnan vásárolt jegyzetfüzetbe, hogy mik a feltételei annak, hogy megalapíthassam saját cégemet. Természetesen minden résztvevőnek, tagnak igazolnia kell személyazonosságát, lakcím kártyával, személyigazolvánnyal és adókártyával, és ha saját településemet nevezem meg, mint székhely, akkor ehhez szükséges egy hozzájáruló nyilatkozat. Ahhoz, hogy valaki ügyvezető lehessen, el kell, hogy múljon 18 éves, ne legyen cégjogilag eltiltva, foglalkoztatástól eltiltva, és ne legyen akadálya az adóregisztrációnak sem. Valamint tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie az illetőnek, amelyet nem kell kiváltani, csak ha kérdéses a büntetett előélet. Ahhoz, hogy tulajdonos lehessen valaki, annyi a különbség az előzőleg leírt pontokat tekintve, hogy nem feltétel a nagykorúság, valamint csak a NAV-os eltiltás az, ami számít.

Az, hogy hogyan működik maga a cégalapítás nagyon egyszerű, mind a cégalapítás budapesti és vidéki csomagokat tekintve. Fel kell venni a céggel a kapcsolatot, akik kiküldik a formanyomtatványokat, amelyeket mi kitöltünk. Ezeket vissza kell küldeni az irodának, majd személyesen is meg kell jelenni egy esetleges tanácsadáson a részletek átbeszélése érdekében. Ügyvéd jelenlétében kell aláírni a papírokat, majd az iratokat a cég beadja a cégbíróságra. Amint megtörtént a cégbírósági bejegyzés, értesítik az ügyfelet. Ezután a végzést továbbítják minden illetékes szervnek, köztük a banknak és természetesen az ügyfélnek is. Valóban egyszerű az egész, és a honlap tényleg sok fontos információt ad, így szinte kérdések nélkül vághatok bele a cég megalapításába. A cég székhelyét majd a feleségemmel közösen átbeszéljük, döntünk erről.

Plusz jó hír, hogy elegendő 3 millió forint törzstőkének, ami nekünk szerencsénkre megvan. Az pedig nem számít, hogy egy vagy több személyes az alapítandó cég. A mi esetünkben ez 2 személyes lesz, a párom és az én személyemben. Az a terv, hogy majd a gyerekek megöröklik a céget. Még egy darabig böngésztem a cég honlapját. Bármi kérdésem felmerült, arra megtaláltam a választ, de ha ez nem így lett volna, akkor természetesen fel tudom keresni a céget és feltenni a kérdést akár telefonon, akár személyesen.

Hazafelé gondolkodtam, ez az áruház valóban mindenes, hiszen nem csupán az összes szükséges terméket találja meg az ember, hanem a kellő motivációt, az ötletet, hogy lépést tegyen a céljai felé. Ez egy nagy dolog, még akkor is ha csak egy beszélgetést hallottam meg a boltban, mert ezt meg kell hallani, tudomásul kell venni, és ez nekem végre megtörtént. Köszönöm mindenes kis bolt, köszönöm Topcégalapítás! Megyek is, el is mondom a jó hírt a feleségemnek, aki már biztosan vár rám egy jó ideje. Vállalkozók leszünk, cégtulajdonosok, ráadásul ilyen hihetetlenül kedvező feltételek mellett.