Azért napelemet még a mindenes boltom sem tart…

Egyre több helyen olvastam arról, hogy mennyire fontos manapság a megújuló energiaforrásokra váltani és sokkal környezettudatosabban élnünk. Így amikor lejárt egy nagyobb befektetésem, úgy döntöttem, napelemes rendszerekre fordítom. Lehet, hogy kicsit eltúloztam az összeg nagyságát, ez csak egy akkorka befektetés volt, ami az önerőt fedezi. Viszont a napelem támogatás kereséssel hamar rábukkantam a napelemesrendszerek.info oldalra, ahol a pályázati lehetőségről is találtam bőven információt.

napelem támogatás

Az egész oldalra jellemző, hogy tömören és lényegre törően, de minden fontos dologról tájékoztat, amit csak a napelemekről tudnunk kell. Mivel én abszolút laikus vagyok, érdeklődve olvastam, hogy létezik szigetüzem és hálózatra kapcsolt típus. A szigetüzemet akkor szokták választani, amikor messze van a szolgáltató hálózata vagy nagyon bizonytalan a szolgáltatás. Az én esetemben hálózatra kapcsolt napelemes rendszerről kell beszélni, mert a szolgáltatóval egyeztetve és az ő szigorú szabályozásuk betartása mellett lehet rákötni a rendszert a hálózatra. Ez nagyon sok adminisztrációval jár, a napelemesrendszerek.info például korrektül felhívja a figyelmet arra, hogy az ő munkatársaik ugyan egy nap alatt felszerelik a napelemes rendszert, ha minden készen áll, de utána az úgynevezett ad-vesz órát a szolgáltató csak egy-két héten belül hozza ki általában. A napelemes rendszer csak utána kezdhet üzemelni, addig maximum a próbaüzemre kerülhet sor.

Viszont már a beüzemelés pillanatától kedve farag a villanyszámlánkból, elkezdődik a lassú megtérülés. Lassú, mivel a rendszer méretétől függetlenül nagyjából 10 évvel érdemes számolnunk. Viszont ha belegondolunk, hogy a napelemek élettartama ideális körülmények között akár 50 év is lehet, akkor máris jobban hangzik a dolog. Ezért is figyel a napelemesrendszerek.info a napelemek minőségére és dolgoznak a SHARP nevű japán cég napelemeivel. Ennek a cégnek rendkívül szigorú a minőségbiztosítási rendszere, ez garantálja, hogy termékeik valóban évtizedekig bírják a terhelést és a környezeti tényezők hatásait.

De ott tartottunk, hogy napelem támogatás. Magyarországon jelenleg egyetlen módon lehet pályázni, az MFB nyújt kamatmentes, 0%-os THM-mel hitelt a napelemes rendszerek kiépítésére. A legkisebb igényelhető összeg 500.000 Forint, a maximum pedig 10.000.000 Forint. A futamidő is megválasztható, de legfeljebb 20 év lehet. Természetesen nem ajándékról, hanem hitelről van szó. Az MFB nagyon szigorú feltétlekhez köti az alkalmasságot és az igénylés feltételei. Érthető, nem akarnak egy csomó bedőlt hitelessel bajlódni a végén, inkább körültekintően mérik fel a fizetőképességet már az első pillanatban.

Az árat egyébként nagyon sok minden befolyásolja, erről csak ajánlatkérés és helyszíni felmérés után kapunk igazán képet. Lehet, hogy a mi tetőnk például nem alkalmas a napelemes rendszer telepítésére, mert rossz a dőlészöge vagy nagyon árnyékolt, akkor a földre kell telepíteni a rendszert, ami teljesen más árat jelent.

Most mindenesetre elküldtem az ajánlatkérést, jöhetnek felmérni a napelemesrendszerek.info munkatársai és utána sokkal okosabb leszek, hogyan menjek tovább a folyamatban. De valószínűleg benyújtom az igénylésem az MFB-nek, aztán majd meglátjuk.