Csak akkor van csőtörés utáni pánik, ha nincs lakásbiztosítás

Van egy kedvenc áruházam a lakásomtól körülbelül tíz perc sétára, ahol mindig találok szuper termékeket és ötleteket, amikor éppen lakásdekorációt keresek vagy valamit venni szeretnék otthonra. Ma délelőtt is beszaladtam, hátha találok színes szívószálakat és ötletes kerti parti kellékeket a hétvégi grillpartira. Már a pénztártnál álltam sorba és nagyon örültem az új szerzeményeimnek, amikor felfigyeltem az előttem álló középkorú férfi könyörgő hangjára. A pénztáros hölgyhöz beszélt, aki flegmán vonogatta a vállát és csak annyit mondott, hogy lakásbiztosítást kellett volna kötni, nem most pánikolni.

Érdekelni kezdett a dolog, úgyhogy füleltem, hátha kiderül, miről van szó. Amennyire össze tudtam rakni, a férfi műanyag csöveket szeretett volna venni, de nem talált semmi ilyesmit az áruházban, úgyhogy megkérdezte a pénztárost, hátha ő tudja, hol tartanak műanyag csöveket. De a pénztáros láthatóan nem tudott semmi ilyesmiről és nem is törte össze magát, hogy megkérdezzen esetleg valaki mást. A férfi nyúzott külsejéből és ideges hadarásából arra következtettem, hogy valami váratlan, balszerencsés esemény történt vele, aminek a megoldásához szüksége lenne valamilyen csövekre. Egyből a csőtörés ugrott be, és akkor passzolt is a pénztáros gunyoros megjegyzése a biztosításról.

Felajánlottam a férfinak, hogy jöjjön el velem, a sarkon van egy vízvezetékeket is áruló bolt, ott biztosan tudnak neki segíteni. Útközben beszélgettünk és kiderült, hogy jól gondoltam, tényleg csőtörés van a lakásában és most próbálja orvosolni a helyzetet. Lakásbiztosítása nincsen, pedig a biztosító sok esetben kifizeti a csőtörés esetén elfolyt víz árát, úgyhogy egy lakásbiztosítás csőtörés esetén rendkívül hasznos tud lenni. Hogy milyen megfontolásból nem kötött biztosítást a férfi, azt nem tudtam meg, de azt mondta, ha sikerül rendbe tennie a csőtörést, mindenképpen keresni fog egy biztosítót és megköti a biztosítást. Mondtam neki, hogy azt jól teszi, mert rengeteg, előre nem látható katasztrófa és kellemetlen helyzet esetén segít a biztosító és azért nagyon nem mindegy, hogy zsebből kell kifizetni egy házfelújítást vagy a biztosító fizeti. Velem is történt már hasonló, a fölső szomszédomnál volt csőtörés és rendesen eláztatott engem is, de ez nekem egy fillérembe sem került, mert mindent a biztosító állt.

Lakásbiztosítást kötni egyébként nagyon egyszerű és gyakorlatilag bárki köthet, nem csak az ingatlan tulajdonosa. Online is lehet ma már biztosítást kötni, de bevallom, nekem szimpatikusabb a hagyományos, irodai ügyintézés. Magán a lakásbiztosításon kívül egyéb dolgokat is bele lehet venni a biztosításba, például kiterjesztett garanciát, járműasszisztenciát vagy a kiskedvencek biztosítását. Mindenki személyre szabhatja a saját biztosítását, attól függően, hogy az ő élethelyzetéhez milyen egyéb feltételek passzolnak.

lakásbiztosítás csőtörés