Ha gázpalackra van szükséged, ezt olvasd el

Régen, még általános és középiskolás koromban rengetegszer jártam a plázákat. Gyakori iskola utáni kikapcsolódásnak számított ez nálunk. Volt, hogy egy héten többször is elmentünk ugyanabba a plázába, ugyanazokat az üzleteket jártuk végig. Így utólag visszagondolva nem is értem, hogy hogy nem untuk a dolgot. Talán ez lehet az oka annak, hogy már évek óta kínszenvedés elmenni vásárolni. Egyszerűen utálom már magát a felismerést is, ha egy új nadrágra vagy cipőre van szükségem. Nem szeretek nézelődni, bóklászni a sorok között, és nem csak a tömeg miatt, hanem azért is, mert sokszor úgy érzem, hogy túl sok idő megy el ezzel. Különösen akkor, ha nem találok magamnak semmit, ami tetszene. És a helyzet az, hogy ez gyakran meg szokott történni, mert sajnos nagyon válogatós vagyok, és szélsőséges. Vagy a nagyon különleges darabokat szeretem, vagy pedig a nagyon egyszerűeket, és nehezen találom meg a megfelelőt. Persze lehetne mondani, hogy akkor vásároljak az interneten, de nekem valamiért az is nehezemre esik. A neten se nagyon szeretek nézelődni, különösen ruhákat. Cipőket még úgy ahogy, mert azokból azért kisebb a választék, mint mondjuk pólókból, de akkor sincs türelmem végig nézni az összeset. Másfelől pedig nekem az is problémás a netes vásárlásban, hogy nem lehet próbálni. Bár hozzáteszem, hogy az üzletekben sem nagyon szoktam – csak cipőt -, mert akkor még az a minimális kedvem és lendületem is elfogy. Fárasztó próbálgatni, na. Persze, tudom, hogy ha nem jó a megvett termék, akkor vissza lehet küldeni tizennégy napon belül, de az is egy nagy macera. Igen, tudom, nagyon kényesnek tűnhetek most ezek alapján, de nagyon nem szeretek vásárolni, különösen, ha saját magamnak kell vennem valamit.

De nem mindenki van ezzel így. Például a nagybátyám sem. Ő előszeretettel vásárol és rendel dolgokat az internetről. Különös tekintettel a mindenféle kütyükre, vagy barkácsoláshoz való dolgokra. Persze, van, amikor el kell mennie egy barkácsüzletbe, de ezt leginkább akkor teszi, ha hirtelen van szüksége valamire. Tudni kell róla, hogy nagyon szeret szerelni, bármit, de különösen az autók a szíve csücske. Egyébként autószerelő az egyik végzettsége, így gyakran szereli meg a barátai, ismerősei autóit is.

Legutóbbi rendelésén igencsak meglepődtem, ugyanis egy nitrogén palack volt a megrendelés tárgya. Kicsit furcsa volt, hogy ezeket is így meg lehet rendelni, én azt hittem, hogy az ilyen veszélyesebb dolgoknak a megvásárlása személyesen, telephelyeken történik. Azt persze tudtam, hogy oxigén palackokat szállítanak házhoz, hiszen arra leginkább beteg embereknek van szüksége, de hogy másfajta gázpalackokat is lehet így venni, az nekem teljesen új dolog volt. Az is igaz, hogy egyáltalán nem voltam – most se nagyon -, képben ezekkel a dolgokkal, mert sosem volt szükségem gázpalackra. De elmesélte, hogy ő egy nagyon megbízható cégtől szokott rendelni, már egy jó ideje. És szerinte – egyébként teljesen igaza van – sokkal biztonságosabb, ha olyanok viszik neki házhoz, akik ezzel foglalkoznak, értenek hozzá, mintha ő betenné szépen a csomagtartóba, és menet közben gurulna jobbra-balra. Így, hogy házhoz viszik neki, teljesen biztos, hogy egy biztonságos, sérülésmentes palackban érkezik meg hozzá a nitrogén.

Mielőtt leadta a rendelését, természetesen, alaposan átböngészte a honlapot, és talált pár blog bejegyzést is, például a gázpalackok biztonságosságáról. És, ahogy már említettem a sérülésmentességet, ehhez nem csak a szállítás járul hozzá, hanem az is, hogy minden egyes gázpalackot alaposan ellenőriznek, csakis utána töltik fel újra, és szállítják ki. Ebből a bejegyzésből azt is megtudta, hogy az alumínium palackokat legfeljebb 50 évig lehet használni, de legalább 10 évente szükséges egy alapos ellenőrzés és vizsgálat is.

Ha már erről beszélgettünk, úgy voltam vele, hogy tanuljunk valami újat, elvégre sosem lehet tudni, hogy mikor lesz nekem szükségem nitrogén palackra. Így hát megkérdeztem, milyen árban vannak, mennyibe kerül a szállítás.

Elmondta, hogy a gazpalackfutar.com-nál többféle méretű palackokat lehet venni. A legkisebb öt literes, a legnagyobb pedig harminc literes, de mindig akkorát kell rendelni, amekkora palackkal már rendelkezünk – ha rendelkezünk -. Hiszen az üres palackot elviszik, feltöltik, és újra tudják értékesíteni, hiszen ezek teljesen újrafelhasználhatóak. Ami pedig az árukat illeti: a nitrogén palack árak 8 és 21 ezer forint között mozognak, ezek egyébként bruttó árak, és természetesen pontosan fel vannak tüntetve a honlapon is. Azt még hozzátette, hogy minden ár, már eleve a házhozszállítás fényében lett megszabva, vagyis például a legkisebb, 8 ezer forintos palack, kiszállítással együtt kerül ennyibe; ezen felül nem kell fizetni semmit. Ráadásul vannak olyan gázpalackok, amiket akár a megrendelést követő 2-4 órában ki tudnak szállítani. És ezt is felár vagy egyéb plusz költség nélkül.

Viszont azt figyelembe kell venni, hogy a kiszállítás nem az egész ország területére érvényes. Viszont Pest megye sok településére igen. Ilyen például Dunakeszi, Solymár, Göd, vagy Pilisvörösvár. Ennél persze több település is van, de ez mind fel van tüntetve a honlapon.

Egyébként a nagybátyám az autószereléshez rendelte a nitrogén palackot, mert állítólag gumiabroncsok felfújásához lehet, és szokták is használni. Elvileg azért jobb ezzel feltölteni a gumikat, mert hosszabb élettartama lehet az abroncsoknak. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de én elhiszem. Ezen kívül sok más, egyéb területen is fel lehet használni a nitrogént. Például az élelmiszeriparban is, például élelmiszerek csomagolásánál segít megőrizni az étel frissességét. De használatos még izzólámpákhoz, integrált áramkörök működtetéséhez, de még repülőgépekhez is használható.

A gazpalackfutar.com-nál egyébként nem csak nitrogén palackot lehet rendelni, hanem úgy nagyjából mindenfélét, ami akár egy háztartásban is el kellhet. Árulnak például propán-bután, hélium, acetilén, corgon, argon és oxigén palackokat is. Ugyanazokkal a feltételekkel, mint a nitrogént. Ez alatt azt értem, hogy akkora palackot kell rendelni, amekkorával már rendelkezik az ember, és kiszállítás tekintetében is.

A megrendelésről még azt mondta a nagybátyám, ami nem egy elhanyagolható információ, hogy nem úgy néz ki a rendelés, mint egy webshopban, hogy kiválasztjuk a kívánt palackot, és betesszük a kis virtuális kosárkába. Ha bármilyen gázpalackot szeretnénk vásárolni, akkor a honlapon feltüntetett telefonszámot kell felhívni és egyeztetni a részleteket. De ha valaki nem tudná elérni őket, vagy nem tud telefonálni, akkor sincs probléma, mert a weboldalon található egy visszahívást kérő űrlap, amit az adatok és egy pár soros üzenet elküldésével lehet igényelni.

Egyébként azóta rendelt már a gazpalackfutar.com-tól porpán-bután gázpalackot is, de abból csak ilyen kicsit, mert teljesen rákapott a grillezésre, meg a kerti főzöcskére, viszont tüzet rakni nem igazán szeret, és nem is mindig lehet ugye a tűzgyújtási tilalom miatt. Meg igazából tűzrakóhely sincs a kertben.

nitrogén palack