Megtaláltam kik tesznek majd napelemet a tetőmre

Sokszor megfogalmaztam már, hogy mennyire imádom az internet adta lehetőségeket, hogy számomra az egész világ egy nagy mindenes bolt és néhány kattintással bármi, azaz bármi elérhető. Teljesen mindegy, hogy a kanapén, az ágyban, az asztalnál, az irodában vagy épp útközben az autóban vagy a villamoson ücsörgök, mert bárhonnan elérhető, bármelyik pillanatban. Ennél nagyobb mindenes boltot a világon nem ismerek – és nem is akarok persze. Azért persze indokolt esetben megnézek valami fizikai valójában is, mielőtt megrendelem, például egy ruhát vagy cipőt. De ez mondjuk a napelemekre nem igaz…

Megtaláltam ugyanis azt is, hogy honnan lesz végre valahára napelem rendszer a tetőn! Ha egy ekkora éterben keresgél az ember, akkor könnyen belebotlik olyan oldalakba, mint a napelemrendszer.info, ahol kapásból azzal fogadnak, hogy ingyenes a helyszíni felmérése a háznak. Ez pedig történetesen az alapján képezi annak, hogy pontos és személyre szabott árajánlatot lehessen adni a napelemes rendszer kiépítésére a ház sajátosságainak megfelelően . Mert persze a különböző berendezések árait pontosan lehet tudni előre, ahogyan azt is meg lehet becsülni, hogy a jelenlegi éves fogyasztás alapján mi az a teljesítmény, amivel a napelemeknek feltétlen rendelkezni kell. De az, hogy milyen tájolása és dőlésszöge van a tetőnek, és hogy milyen esetleges külső beavatkozás szükséges ahhoz, hogy gazdaságos legyen ezeknek a berendezéseknek a telepítése és a használata, az kizárólag ott a helyszínen dől el.

Maguk a napelem rendszer árak egyébként nincsenek annyira elszállva, mint amennyire az szerintem itthon beégett a köztudatba. Ha meghallom ezt a szókapcsolatot, akkor rögtön valami horribilis összegek lebegnek nekem is a szemem előtt, pedig valójában lakossági méreteket tekintve nagyjából 1,5 – 2,5 millió forintból már nagyon komoly rendszert fel lehet építeni, ami tényleg képes ellátni a ház villamosenergia-igényét. Az pedig, hogy ez milyen tempóban térülhet meg csak tőlünk függ és a felhasználói szokásainkon. Minél több villamosenergiát igénylő eszközt használunk – persze azok helyett is, amik mondjuk gázzal működtek korábban – annál hamar fog nekünk visszapörögni a befektetett összeg. Egyszerűen csak meg kell nézni, hogy mennyi lenne az áramfogyasztás, megszorozni az aktuális közüzemi díjakkal amiből kijön a havi rezsi, ezt pedig megnézni, hogy hányszor van meg a befektetett összegben. Így megkapunk egy olyan körülbelüli időt, ahány hónap alatt visszahozhatja az árát a napelemes rendszer. Azért nevezem csak körülbelülinek, mert ahogy minden körülöttük, úgy a felhasználói szokásaink is változhatnak évről-évre. És persze ezek között a változások között vannak olyanok, amiket sejtünk előre, például hogy nagyon szeretnék egy elektromos zongorát egy éven belül, de vannak olyanok is, amikről még fogalmunk sincs, mert esetleg nem került még a szemünk elé, vagy egyszerűen mert fel sem találták még. Hiszen egy napelemes rendszer esetében nem 4-5 évben kell gondolkodni, hanem 25-30 évben, márpedig ha visszanézek, hogy az elmúlt 25-30 évben mennyit fejlődött a világ… Elképesztő! Akkor még mennyire mások voltak a fogyasztói minták. Ennek alapján az is lehet, hogy jelentősen növekedni fog egy háztartás átlagos fogyasztása, mert egyre több lesz a “kütyü”. De ugyanakkor az is előfordulhat, hogy kitalálnak mindehhez valami olyan energiaforrást, ami nem indokolja, hogy a terméket a hálózatra kapcsoljuk, ezért nem nőni, hanem csökkenni fog a háztartás energiafogyasztása. Nem lehet még tudni, ezért nehéz vele előre kalkulálni, de az biztos, hogy a napelemes rendszerre történő váltás mindig olyan beruházás lesz, ami a környezet szempontjából meghálálja magát.