Most akkor legyen robotfűnyíró, vagy ne?!

Alapvetően nagy pártolója vagyok annak, hogy amiben csak lehet, könnyítsük meg a saját életünket. Teljesen mindegy, hogy a háztartási eszközökről van szó, vagy arról, hogy hova járunk bevásárolni, minden olyan megoldás érdekel, ami segít lerövidíteni a számomra felesleges holtidőket. Az én szótáramban minden olyan perc, amit nem azzal töltök, amit szeretek elpocsékolt holtidő. Éppen ezért vásárlok már évek óta olyan helyeken, ahol lehetőleg mindent megkapok egyszerre és nem kell boltról-boltra vándorolnom egy csomó hasznos időt elpazarolva ezzel. Vagy persze ott vannak az online webshopok, mostanában onnan is sokat rendelek.

Na de visszatérve, mik ezek a megoldások… Például tipikusan a mosogatógép, persze a mosógép is, de azért azt már talán kicsit retro idehozni. Néhány hónappal, vagy talán 1-2 évvel ezelőtt, amikor kezdtek már normális konstrukciók megjelenni beruháztam egy robotporszívóra. Ez volt életem legjobb döntése! Aki még nem próbálta, szerintem nem tudja elképzelni valójában mennyivel is könnyíti meg a mindennapokat az, ha valaki – illetve ebben az esetben inkább valami – folyamatosan portalanít helyette. Ezen a logikán elindulva egyébként minden konyhai berendezés, ami magától működik, vagy minden olyan házgépészeti eszköz, ami távolról is irányítható – mint mondjuk a fűtés – rendkívül hasznos és jelentősen elősegíti azt, hogy tényleg csak arra szánjak sok időt, amire feltétlenül szükséges.

Ezeket a holmikat sem volt egyszerű összeválogatni, hiszen a lakás szempontjából is vannak kritériumok. Például egy robotporszívó esetében jó, hogyha nincsenek küszöbök, hiszen különben nehézkesen közlekedne át egyik helyiségből a másikba, míg mi nem vagyunk otthon. Épp úgy a távvezérelhető eszközökhöz is kell egy alaphálózat, ami nélkül nem tud jól működni egyetlen ilyen rendszer sem. Mert hiába akarom én a munkából elindítani a fűtést, hogy klassz meleg legyen, mire felérek a lakásba, hogyha otthon állandóan probléma van az internettel és épp pont nincs normális kapcsolat.

A közelmúltban azonban új kihívások és kérdések elé néztem: kertes házba költöztünk! Ez egy csodálatos dolog, hiszen végre kiszabadultunk a város zajától messze, egy nyugisabb környékre. A ház nagyon kedves, pontosan akkora, amekkorára szükség van, a telek viszont elképesztően nagy! Ami egyik részről elképesztő, mert végre van terünk kimozdulni a saját telekhatárainkon belül is, másik részről pedig óriási terhet ró a nyakunkba, hiszen egy ekkora területtel rengeteg munka van még akkor is, ha “csak” füvesítve van és nincs veteményes meg gyümölcsfák meg ilyenek. Úgyhogy nem sokkal a beköltözést követően azon kaptam magam, hogy már robotfűnyírókat keresgélek a neten… Hát persze, mi mást nézegetnék?! Amilyen elv szerint élem a mindennapjaimat – illetve éltem korábban egy lakásban, azt az elvet maximálisan viszem tovább ebben a kibővült térben is. Ennek a következő lépése pedig az, hogy ki kell választani a megfelelő robotfűnyírót (vagyis ki kellett, hiszen ezen már mind túl vagyok valójában).

Szerencsére a korábbi vásárlásaim során már megtaláltam azt az oldalt, ahol minden ehhez hasonló terméket gyorsan, egyszerűen és kedvező áron tudok beszerezni. Legalábbis minden korábbi vásárlásomnál oda lyukadtam ki, hogy végül mindig innen rendeltem. Ez nem más, mint a BestMarkt webshopja, nem tudom, hogy hallottatok-e már róla. Innen van mindenem, a konyhai robotgéptől a kávéfőzőn át a robotporszívóig tényleg minden. Nem volt kérdés az sem ezek után, hogy a robotfűnyírót is itt fogom első körben megnézni.

Fűnyíró vásárlás – BestMarkt

Nem vagyok egy nagy műszaki zseni, de rövid olvasgatást és videónézegetést követően viszonylag jól képbe tudok kerülni az adott témakörrel, nem kell engem annyira félteni. Abban viszont kezdetektől nagyon szeretem a BestMarktot, hogy teljesen mindegy, milyen termékről van szó, náluk mindig lehet olvasni néhány sort arról, hogy mik a jellemzői az adott eszköznek, mire érdemes odafigyelni a vásárláskor és hogy esetleg milyen típusai, változatai kaphatók az adott terméknek.

Nem volt ez másképp a fűnyírók esetében sem, hiszen itt is azzal kezdtem a keresgélést, hogy a lap aljára görgettem és hát láss csodát: ott volt egy halom hasznos információ arról, hogy milyen fűnyírók léteznek és mik azok a paraméterek, amik mentén érdemes végiggondolni a választást.

Először is, a konstrukciós kialakítást illetően itthon a legnépszerűbb termékek a “háztartási” fűnyírók között a rotációs fűnyírók. Ezeket természetesen többféle kivitelben lehet megkapni például attól függően, hogy milyen szerkezet biztosítja a meghajtását.

Legkézenfekvőbbnek talán a benzinmotoros kivitel mondható. Onnantól kezdve, hogy nem csak egy pici fűterületet kell gondozni, hanem több, akár távolabbi pontot is a kertben ez egy nagyon jó megoldás arra, hogy ne kelljen mindenhová hosszabbítót és kábelt húzni. Ezzel szemben viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy drágább lesz a berendezés, viszont általában hosszabb élettartammal és alacsonyabb üzemeltetési költséggel bír.

Egy másik megoldás az elektromos fűnyíró, amit a központi áramforrásra csatlakoztatva üzemeltet egy elektromotor. Ezzel általában az a macera, hogy állandóan vinni kell magunkkal a kábelt és persze kívülről nézve lehet azt mondani, hogy semmi gond ezzel, de aki már valaha csinált ilyet mondjuk egy 800 m2-es telken az szerintem soha többet nem akar.

Végül pedig érthető módon itt is vannak akkumulátoros megoldások, amikben megvan az is, hogy könnyűen, mint egy elektromos fűnyíró, de az is, hogy nem kell bekábelezni hozzá az egész kertet, ahogyan a benzinmotoros kivitelnél sem. Ennek egy viszonylag újnak mondható szegmense a robotfűnyírók története.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincsenek különálló egységek, meg betonozott részek, amit kerülgetni kell, hanem az egész hátsókert egy hatalmas, egybefüggő füvesített terület, amin egy robotfűnyíró tökéletesen tud dolgozni. Nincsenek benne emelkedők, hupákok, na jó persze, néha egy-egy vakond kitúrja magát, de ezzel azért elbír egy komolyabb gép.

Ami még fontos egy fűnyíró kiválasztásánál a meghajtása mellett a teljesítménye, valamint a vágási szélesség. A robotfűnyírók esetében ebben már a nevük is a segítségünkre van, mivel úgy vannak elnevezve, hogy az tartalmazza, hogy mekkora területtel képesek elbánni. Így például ha látok egy olyan elnevezésű gépet, hogy “Worx Landroid M WR143E 1000m² Robotfűnyíró”, akkor ebből már rögtön tudni lehet, hogy ezt a gépet 1000m2-ig ajánlják. Persze ettől még el kell olvasni minden specifikációt és pontos adatot a fűnyíró vásárlás előtt, mégis rögtön ad egy képet arról, hogy a megjelölt árért cserébe mekkora területtel bír el a gép.

Természetesen ezek az önjáró gépek még mindig lényegesen drágábbak az egyszerű, hagyományos verziókhoz képest, azonban számomra ebben is az az elv érvényesül, hogyha kiszámolnám, hogy mennyi felesleges időt visz el az életemből egy-egy ilyen tevékenység és felszoroznám az óradíjammal, akkor hamar ott lennénk, hogy bőven drágább vagyok én, mint amennyit egyébként egy ilyen gépre el lehet költeni.

Éppen ezért nem is agyaltam túl a dolgot, gyorsan nyélbe ütöttem a fűnyíró vásárlást a BestMarkton és a szezon végén már nem nekem kellett kaszálni a füvet, hanem az új berendezés tette a dolgát pont úgy, ahogy kell. Tudom, hogy ezt az árkategóriát nem mindenki engedheti meg magának, de mégis arra buzdítok mindenkit, aki gondolkozik rajta, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel, mert igenis ütőképes alternatíva és nem csak kicsi kertekben! Most már igazán kitalálhatnának valami hasonló eszközt a sövényvágásra is…

Fűnyíró vásárlás - BestMarkt