Nem mindent lehet megrendelni az internetről

Világéletemben szerettem bevásárolni. Főleg gyerekkoromban, örültem, mikor engem küldtek el a sarki kisboltba meg a zöldségeshez mellette ‒ és általában engem küldtek, mert én voltam a legkisebb gyerek, és az ilyesmit valahogy mindig a legkisebbre sózzák. Tiltakoztam ellene mindig, de igazából csak a látszat kedvéért. A kisboltos Marika néni nagyon kedvelt, ezért mindig kaptam valami apróságot, cukorkát, fagyit, gyümölcsöt… Szóval nem bántam, és otthon nem is nagyon emlegettem, nehogy valamelyik bátyám megpróbálja elvenni tőlem a nemes feladatot.

Mióta a nagy szupermarketek kiölték a vásárlás varázsát, már annyira nem szeretek bevásárolni. Épp ezért már jó pár éve az egész családra online webáruházakban vásárolok be és a legtöbb helyről ingyen házhoz is szállítják, szóval egyáltalán nem bánom, hogy nem kell üzletbe járnom. Mióta így csinálom, kevesebbet vásárolok fölöslegesen, nem nagyon történik az meg, hogy meglátok valamit, ami megtetszik, és nem tudok ellenállni neki, hiába tudom, hogy felesleges.

Vannak dolgok, amiket még mindig nem lehet netről rendelni, mint ahogy azt múlt nyáron megtapasztaltam, ilyen például a napelem. Na jó, inkább olyan, mint a népmesei okos lány, lehet is netről rendelni, meg nem is.

Szóval úgy kezdődött az egész, hogy tavaly tavasszal a férjem feldobta: vegyünk fel egy ilyen 0%-os hitelt, és vásároljunk napelemes rendszert a családi házunkra. Mint ahogy az fentebb is látszott, nem szeretem a felesleges pénzkidobást, ezért úgy voltam vele, hogy gondoljuk át egyszer alaposan. Persze nem sokat kellett végül győzködni, mikor kiszámoltuk, hogy egy átlag napelemes rendszer ára nagyjából 10 év alatt visszatérül, utána pedig kvázi gyűjteni kezdi nekünk a pénzt, hiszen a 0 forintos villanyszámla instant megtakarítás.

A napelempalyazatok.hu weboldalon tájékozódtam, ez a Pentele Solar nevű napelemekkel foglalkozó cég weboldala, ők napelemes rendszer telepítésével is foglalkoznak, szóval pontosan voltak az információik. Tetszett is nekem nagyon, az volt az egyetlen baj, hogy nem tudtam meg, pontosan mennyibe fog kerülni a napelemes rendszer. Persze érthető, hiszen attól függ, hogy milyet kell telepíteni belőle, meg mekkorát ahhoz, hogy fedezni tudja a háztartás energiaigényét, de a semmiből napeleme teljesítmény számítást végezni nehezebb, mint gondolná az ember.

Nagyjából ugye annyi adott, hogy mennyi az átlag áramfogyasztásunk, ebből lehet kiindulni. De mivel sem én, sem a férjem nem vagyunk reálos beállítottságúak a napelem teljesítmény számítás kifogott rajtunk. Így hát úgy döntöttünk, hogy felvesszük a kapcsolatot céggel.

Ez volt tulajdonképpen az a része a napelemnek, amit meg lehetett online tenni. Nem is sok minden kellett, csak néhány alapinfó, mikor a napeleme teljesítmény számításával próbálkoztunk, akkor összeszedtük az egyetlen olyan infót, amit talán nem tud fejből az ember: az átlagos fogyasztást.

Ahogy ígérték az oldalon, a Pentele Solar munkatársai gyorsan felvették velünk a kapcsolatot, és megbeszéltük a helyszíni felmérés időpontját.

A megbeszélt időpontban időre meg is jelent a kollégájuk, egy nagyon kedves, aranyos ember, rövid, de alapos felmérés után azt mondta, ez nagyon úgy néz ki, mint ami működni fog, a házunk fekvése, a tetőszerkezet dőlésszöge stb. megfelel annak, hogy napelemet telepítsünk rá. A végleges árajánlatot ekkor még nem kaptuk meg. Én nagyon izgultam, hogy pontosan mennyi lesz, pedig tudtam, hogy olyan sok nem tud lenni, amibe nem megyünk bele. Végül meg még kevesebb is lett, mint amire a férjemmel jutottunk, mikor próbálgattunk a napelem teljesítmény számításból kiindulva egy árat kiszámolni.

Szóval tulajdonképpen a legtöbb dolgot el lehetett intézni online, és mióta sorra érkeznek a 0 forintos villanyszámlák, azóta bátran kijelenthetem: nekem ez volt a kedvenc netes vásárlásom!